Wina ekologiczne
Jest to atualnie jeden z wazniejszych tematów dyskusji w świecie wina. Bezsprzeczne jest to że rośnie świadomość konsumentów o produktach i świat wina nie pozostaje w tyle a wręcz dynamicznie zmienia swoje konwencjonalne podejście. W wielu krajach wina z certyfikatem Organic to norma.
Wyróżniamy następujące rodzaje win ekologicznych
Wina biodynamiczne
Filozofia cyklu życia, określająca prace w winnicy na podstawie kosmicznych czynników z rygorystyczną dbałością o ekosystem, Producenci mogą być certyfikowani lub praktykujący.
Wina ekologiczne
Metoda kontroli ingerencji w środowisko i ograniczenie użycia środków chemicznych. Producenci mogą być certyfikowani lub praktykujący.
Wina ze zrównoważonej uprawy
Uprawa ekologiczna, często nie certyfikowana, poszerzona o troskę o środowisko naturalne, społeczność i długoterminową równowagę.
Wina naturalne
Ruch winiarzy, gdzie indziej nie przyporządkowanych, często nie certyfikowanych stosujących zaledwie minimalną ingerencję lub zero szkodliwych środków. Zwykle ze spontaniczną fermentacją, bez klarowania, filtrcji czy dodatku siarki.
Wina konwencjonalne
Wina produkowane z wykorzystaniem powszechnie znanych praktyk winiarskich, często narzędzi mechanicznych, nawadniania czy środków ochrony roślin.