Filtry
Filtry
–
Produkty 20 z 20
Wina musujące
mogą powstawać w wielu krajach, z wielu odmian oraz poprzez różne metody.
Najważniejsze z nich to:
- metoda tradycyjna: to najdłuższa metoda powstawania win musujących. Opiera się na podwójnej fermentacji, w zbiorniku i w butelce. Następnie wina długo leżakują nad osadem co skutkuje wyjątkowo złożonym bukietem aromatów oraz precyzyjnymi bąbelkami.
- metoda pradawna: wina te fermentują w butelce zamkniętej kapslem i w tej formie są sprzedawane. Nie przechodzą filtracji ani stabilizacji, zwykle mają sporo osadu i ciekawych aromatów.
- metoda zbiornikowa: sok winogronowy fermentuje w zbiorniku ze stali nierdzewnej, szczelnie zamkniętym, aż do uzyskania odpowiedniej ilości bąbelków lub poziomu słodyczy. Przykładami są prosecco, lambrusco czy moscato d'asti.